GrachtenAtelier

New Beginnings 2012

Expositie: 18.02.2012 - 29.03.2012

Vanaf 18 februari is er weer een prachtige expositie te zien bij de GrachtenGalerie.

Met:
Schilderijen en tekeningen van:
Birgitta Sundstrom Jansdotter,
Corry Kooy,
Kwon Kyungyup,

Beelden van:
Romee Kanis,
Anneke van Rijs

Over de kunstenaars:

Romee Kanis

Nederland, 1953

In de bronzen beelden van Romee Kanis komen lichamelijkheid en innerlijkheid op bijzonder elegante wijze samen. De gracieuze vormen, de balans en de spanning in het lijnenspel tonen een innerlijke wereld tussen kracht en kwetsbaarheid, zonder te idealiseren. ‘Wat ik voel, beeld ik uit in brons,’ zegt ze. Toch is haar werk allerminst introvert te noemen. Romee werkt namelijk regelmatig in opdracht. Vanuit dat contact gaat ze op zoek naar treffende wijzen om het gevoel van de ander te duiden. In de herkenning ontstaan dan vormen die raken. Ook zoekt haar werk, eenmaal geëxposeerd in een galerie, vrijpostig contact met de toeschouwer. Gaat u het aan?

Romee maakt haar beelden van was of klei en laat ze vervolgens door een mallenmaker en een gieter in brons verschijnen. Daarna zet ze haar beelden nog extra kracht bij door haar eigen patina op het brons aan te brengen. Romee volgde diverse masterclasses, onder andere bij Richard Macdonald in Monterey CA.

‘Wat ik voel, beeld ik uit in brons.’


Corry Kooy
Nederland, 1960

Corry Kooy weet het leven om haar heen als geen ander te vangen. Inspiratie vindt ze in de schoonheid van het alledaagse en de verstilling van intieme momenten, maar ook in de vurige volheid en dynamiek van het bestaan. Haar werk is rijk van kleur en beweging, het leven spat dan ook van haar doeken af. Of ze nu werkt met pastelkrijt, olieverf of aquarel, haar toets is snel en opmerkelijk raak. Bijzonder is dat het samenspel van de vele kleuren en snelle bewegingen juist lijkt te zorgen voor een zekere rust, intimiteit en harmonie. Dit alles laat de toeschouwer goed de ruimte om op eigen wijze deel te nemen in het werk.

Corry volgde haar opleiding aan de vrije academie in Rotterdam en nam deel aan enkele internationale masterclasses. Ze heeft met haar werk door de jaren heen diverse prijzen gewonnen.

‘Ik werk niet met mijn hoofd, maar met mijn hart. Van te voren heb ik geen plan, geen bedoeling. Ik begin blanco, kijk zo eerlijk mogelijk en laat het gebeuren. Bijna als meditatie.’


Kwon Kyungyup

Zuid-Korea, 1975

De schilderijen van Kwon Kyung Yup zijn zowel realistisch als symbolisch van karakter. De Zuid-Koreaanse begint haar beeldend proces met het nauwkeurig fotograferen van haar modellen om zo alle details en expressies te vangen. Op basis van deze foto’s maakt ze haar ontwerpen op doek om deze vervolgens met olieverf tot schilderijen te maken. Het symbolische van haar werk is terug te vinden in de witte bandage. Deze bandage is in nagenoeg al haar werk aanwezig en staat symbool voor de menselijke worsteling met zowel lichamelijk als geestelijk letsel en trauma’s.
Het lichaam lijkt soms te worden gereduceerd tot drager van al dit leed.

Er is ook een zonniger kant aan het werk. De kracht van leed is volgens Kwon Kyung Yup namelijk dat het tevens werkt als emotionele purificatie. Ook representeert haar werk de hoop op herstel door het vermogen tot veerkracht, genezing en sublimatie.

‘The face is a picture of the mind as the eyes are its interpreter.’ Cicero.

Courtesy CabinoddBirgitta Sundstrom Jansdotter
Zweden, 1966

Het werk van de Zweedse Brigitta Sundstrom Jansdotter is een geheel van krachtige lijnen, herhaling en kleurcontrasten waarbij de blik van de toeschouwer al gauw naar de gezichten van de vrouwen- en meisjesfiguren wordt geleid. Vaak centraal gepositioneerd contrasteren zij met de vlakheid van de compositie en lijken ze de blik van de toeschouwer te spiegelen. Waar in haar eerdere werk de figuren beeldbepalend waren, worden ze steeds meer ‘deel van het geheel’. Herinneringen aan haar geboorteland Zweden vormen de inspiratie voor de landschappen. De strepen en patronen vinden hun oorsprong in traditionele Zweedse streektradities.
Geen van haar zorgvuldig geschilderde werken draagt een titel, omdat ze de toeschouwer - ook een drager van betekenis - vrij wil laten in zijn of haar beleving.
Jansdotter exposeert in galeries en kunstbeurzen over de hele wereld.

‘Ik weet dat ik al werd gegrepen door gezichtsuitdrukkingen toen ik vier jaar was, en altijd gezichten schilderde.’

Courtesy CabinoddAnneke van Rijs
Nederland, 1947

De beelden van Anneke van Rijs zijn opgebouwd om een armatuur van elektradraad en propjes kranten of zorgvuldig gekozen tijdschriften papier. Een door haar zelf ontwikkeld procedé zorgt ervoor dat het papier hard en geconserveerd wordt. Anneke van Rijs is gefascineerd door de natuurlijke orde. Het hergebruiken van materialen past goed bij haar wil om zo dicht mogelijk bij een natuurlijk evenwicht te komen, waarbij elke schakel in een volgende grijpt.

Anneke werkt in de Franse animalier-traditie, een kunstvorm uit het begin van de negentiende eeuw, waarin dieren op een natuurlijke wijze worden afgebeeld. ‘Dieren moeten voor mij herkenbaar blijven. Ik leg momentopnames van het dier vast, zoals het zich gedraagt in zijn eigen habitat.’

‘Ik gebruik allerlei papier, soms in alle kleuren van de regenboog. Dat maakt het beeld "happy".’

 
We zien u heel graag in de galerie.

Kunstenaars:

Anneke van RijsBirgitta Sundstrom JansdotterCaroline MuldersCorry KooyKwon KyungyupRomee Kanis
GezichtIn redJachthondBentheimer varken
New Beginnings 2012 Birgitta Sundstrom Jansdotter Gezicht